Masak Lemak CIli Padi - Versi Foolproof
Tuesday, 21 January 2020, 21:18
Semalam laki aku request nak makan masak lemak ayam. Aku macam terkedu jap la. Sebab aku tak pernah masak lauk tu. Aku newcomer kot dalam bidang domestic engineering. Haha paham dok? Orang kata nama sedap bagi housewife is Master in Domestic Engineering.
Actually aku tanya dia pagi pagi, nak makan apa. Dia tak reply. So dia balik rumah, dia cakap makan masak lomak cili padi ayam. Serious aku noob. Masak sambal bodo and lauk bodo reti la. So aku capai phone an google. Aduh mak, mana mau cari bahan ni.
Aku call mak aku, tanya recipe paling noob untuk ni. Okay mak aku cakap apa tau.
"Campak je apa ada dekat dapur"
Haaaa itu la peel mak aku. Geram gilaaaa. Ada ke patut dia suruh aku campak. Kang aku campak laki aku kang sebab request benda aku tak reti. So setelah aku bebel dekat ibu, ibu bagi recipe paling bodo untuk or agak kurang bijak dalam sektor memasak mcm aku.
Bahan bahan:
Blander bahan A ni:
CIli kecil hijau 4 batang
CIli kecil merah 4 batang
Cili besar merah 4 batang *aku takda cabai besaq, so aku bubuh cabai kecil lebih.
Bawang besar setengah ulas
Bahan B :
Santan kotak *ni je aku ada, jenama kara
Asam keping sekeping
Serai sebatang
Ayam potong suka hati
Kunyit serbuk
Cara-cara :
1. Aku blander bahan A, make sure tambah ayaq sikit
2. Lepas tu aku isi minyak dalam kuali, seminit bagi panas. Aku terus masuk bahan A, then santan dua sudu besar sahaja, yang lebih tu relex jap
3. Masukkan kunyit hujung sudu teh, hujung tau. Sikit aje. Kang jadi watercolor kuning lauk kau.
4. Masukkan ayam dan asam keping sekeping tu. Masuklah air sikit. Sikit je. Macam 3 sudu air. Okay buka api pelan sepelannya. Bagi dia didih sikit
*ibu cakap jangan bagi santan pecah minyak, kalau pecah juga. makan ajelah
5. Dah didih and nampak ayam mcm masak dah, aku kacau and masukkan cukup rasa. 1 sudu teh
6. Then aku masukkan santan lagi 4 sudu. Bagi aku okay dah, kalau nak tambah, tambah aje. Ikut tekak hangpa. Pastu serai yang diketuk dengan hujung pemengang pisau.
7. Bagi dia reneh jap. Katup api and done.
Ni recipe yang paling foolproof la. Laki aku cakap notbad for first time. Kalau ada yang advance. Aku post. Pastu aku goreng telur rangup. Dah hidang dengan nasi panas. Don't forget, kicap. Who know me well, I can't live withot kicap jalen. Family mertua aku sampai gelak ke aku haha.
Kalau makan berdua, aku prefer makan aje dalam periuk even nampak buruk. Aku takyah nak basuh dua tiga kali. Laki aku pun okay. Tapi kalau kuali, idok la nak serve dengan kuali. Isi dalam pinggan ler. Bagi aku, kurang ummmm sebab pedas kurang and tak isi kentang ke apa apa. Kosong bodo.
p/s : siapa suruh request last minute.
*Comment di area bawah page, area kanan hujung*
Actually aku tanya dia pagi pagi, nak makan apa. Dia tak reply. So dia balik rumah, dia cakap makan masak lomak cili padi ayam. Serious aku noob. Masak sambal bodo and lauk bodo reti la. So aku capai phone an google. Aduh mak, mana mau cari bahan ni.
Aku call mak aku, tanya recipe paling noob untuk ni. Okay mak aku cakap apa tau.
"Campak je apa ada dekat dapur"
Haaaa itu la peel mak aku. Geram gilaaaa. Ada ke patut dia suruh aku campak. Kang aku campak laki aku kang sebab request benda aku tak reti. So setelah aku bebel dekat ibu, ibu bagi recipe paling bodo untuk or agak kurang bijak dalam sektor memasak mcm aku.
Bahan bahan:
Blander bahan A ni:
CIli kecil hijau 4 batang
CIli kecil merah 4 batang
Cili besar merah 4 batang *aku takda cabai besaq, so aku bubuh cabai kecil lebih.
Bawang besar setengah ulas
Bahan B :
Santan kotak *ni je aku ada, jenama kara
Asam keping sekeping
Serai sebatang
Ayam potong suka hati
Kunyit serbuk
Cara-cara :
1. Aku blander bahan A, make sure tambah ayaq sikit
2. Lepas tu aku isi minyak dalam kuali, seminit bagi panas. Aku terus masuk bahan A, then santan dua sudu besar sahaja, yang lebih tu relex jap
3. Masukkan kunyit hujung sudu teh, hujung tau. Sikit aje. Kang jadi watercolor kuning lauk kau.
4. Masukkan ayam dan asam keping sekeping tu. Masuklah air sikit. Sikit je. Macam 3 sudu air. Okay buka api pelan sepelannya. Bagi dia didih sikit
*ibu cakap jangan bagi santan pecah minyak, kalau pecah juga. makan ajelah
5. Dah didih and nampak ayam mcm masak dah, aku kacau and masukkan cukup rasa. 1 sudu teh
6. Then aku masukkan santan lagi 4 sudu. Bagi aku okay dah, kalau nak tambah, tambah aje. Ikut tekak hangpa. Pastu serai yang diketuk dengan hujung pemengang pisau.
7. Bagi dia reneh jap. Katup api and done.
Ni recipe yang paling foolproof la. Laki aku cakap notbad for first time. Kalau ada yang advance. Aku post. Pastu aku goreng telur rangup. Dah hidang dengan nasi panas. Don't forget, kicap. Who know me well, I can't live withot kicap jalen. Family mertua aku sampai gelak ke aku haha.
Hengko tengok, pemalas nya menghidang
p/s : siapa suruh request last minute.
*Comment di area bawah page, area kanan hujung*